Колко е важна бизнес адаптацията?

Колко е важна бизнес адаптацията?

За 5 години днес се случват десет пъти повече открития, отколкото за същия времеви период преди 50 години. За това са виновни технологиите, масовото използване на интернет и пространствата за споделена информация.

Бизнесът по целия свят търпи изключително голяма трансформация и компаниите са поставени пред все по-голямо предизвикателство да оцелеят въпреки промените.

Най-известното определение за интелигентността е именно умението за приспособяване. Преведено на езика на бизнеса, това е способността за адаптация към пазара – предлагаш това, което потребителят търси, което ще му донесе стойност. На този принцип повечето компании, водени от прогреса в технологията и глобалната интеграция, се опитват да „изплуват“ и да реорганизират бизнес решенията си. Въпреки това някои компании отказват да приемат иновациите и това не рефлектира добре върху бизнеса им. Такъв е и случаят с корпорация, която всички добре познаваме – Kodak.

1902-kodak_1456699i

Главният офис на Kodak, ок. 1902 / Източник: http://www.telegraph.co.uk

От самото си откриване през 1880г. Kodak е бил Google на своето време – предлагал е иновативни решения и креативен маркетинг. До 1976г. компанията е била отговорна за продажбите фотоапарати в САЩ. До 90-те години Kodak редовно е бил сред класациите на най-влиятелните компании. След това се случва нещо – дигиталната фотография измества лентовата. Смартфоните изместват фотоапаратите. А Kodak, въпреки, че измисля първия дигитален мегапикселов фотоапарат през 1975г., решава да продължи да акцентира върху запазената си марка – лентовата техника. Американската корпорация знаела, че популярността на дигиталната техника непрекъснато се покачва, но отказвала да направи необходимите промени в бизнеса си, за да остане конкурентноспособна. Чак след като акциите на компанията драстично намаляват, тя решава се „включи в играта“. Но е твърде късно – конкуренцията от Sony и Canon вижда процепа в пазара и се възползва.

 

first digital camera

Steven J. Sasson с прототипа на първия дигитален фотоапарат от 1975г.

Fujifilm – японският еквивалент на Kodak, се справя със ситуацията по драстично различен начин. И двете компании виждат, че традиционният им бизнес пропада, но Fujifilm усява да се адаптира адекватно. Японската компания успява да задържи печалбите си до $12.6 милиарда, докато тези американския Kodak падат до $220 милиона. Причината се скрие в това, че в проучванията на Kodak прехвърлянето на различни части от пазара към дигитална фотография – правителства, професионални фотографи и масови потребители, ще се случи до 2010г. Тези прогнози били много неточни – това започнало да се случва още през 80-те. Fujifilm усетил промяната и се адаптирал по-бързо и успешно.  По този начин в крайна сметка технологията, която Kodak сам измисля, води до неговия банкрут през 2012г.

kodak

Източник: Reuters

В случия Kodak имал едно голямо предимство. През успешните си години, компанията притежавала над 11,000 патента, които се оценяват за над 1 млрд. долара. Това ѝ дало възможност да ги продаде на конкурентите си – Fujifilm, Samsung, и Apple, и по този начин да „закрепи“ финансовото си положение. Въпреки факта, че Kodak премества фокуса на бизнеса си към друг вид техника – принтери и тонери, компанията изпуска огромна възможност и плаща цената за това.

Това са 3-те най-фатални грешки, които водят до провала на някогашната най-голяма компания за фотографска техника:

  1. Мениджмънтът на компанията с години отказвал да види потенциала в дигиталната фотография и я отхвърлял разрастването в тази сфера, въпреки очевидните резултати – спад в продажбата на лентова техника.
  2. Изпълнителните директори на Kodak имали условието всеки продукт, който се пуска на пазара да бъде „перфектен“ – без никакви бъгове. Това от своя страна допълнително удължило времето, което е нужно за пускане на продукта. Стратегията на днешните технологични гиганти е различна и много по-гъвкава – “launch it, fix it”.
  3. Вътрешно корпоративната комуникация на Kodak не била открита и никой не смеел да критикува шефовете. Рочестър, Ню Йорк – градът, в който се намирала главната база на компанията, бил малък. А Kodak е бил главния работодател в града – с 60,000 служители.

Каквато и да е бизнес средата ни, едно е сигурно – трябва да имаме ясна комуникация с потребителите и никога да не спираме да се учим. Трябва да следим тенденциите на пазара и да се опитваме да ги изпреварим. Днес, повече от всякога, промяната е нещо хубаво. И още по-важно – промяната е неизбежна.

 

Искра Дамянова