Kак всички губим ако няма свобода на словото

Kак всички губим ако няма свобода на словото

Фалшивото танго на властта с медиите или как всички губим ако няма свобода на словото

Тангото е танцът на ухажването, на непозволената близост, на неразривната прегръдка. Точно както са отношенията на медиите с политиците в България.

Властта винаги е била в опасна близост до медиите. И винаги се е опитвала да манипулира медийното съдържание в своя полза. Години наред и все по-успешно. За да се стигне до момента политици да си позволяват заплашителни реплики към журналисти в ефир.

Но ако това отстрани изглежда като епизодичен случай, нека говорим цифри. Ако през 2011 г. само 1% от журналистите определят свободата на словото като много лоша, през 2017 г. те вече са 27,8%. А през тази година общо над 70 % от журналистите я определят между лоша и много лоша. Причината е натискът върху медиите, чийто източник в 75,3% от случаите идва от политически лица. Това за жалост са само част от тревожните данни от изследване за все по-силния политически натиск върху медиите, които Асоциация на европейските журналисти – България изнесе само преди дни. Така изглежда отвътре, но и отвън също не е обнадеждаващо. България е на съвсем непрестижното 109-то място за свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“ за 2017-та година, а пред нея се нареждат дори и Габон и Боливия.

Но за тези, които ще си кажат – „Това не се отнася до мене“, трябва да кажем истината: от контрола и цензурата върху медиите губим всички: обществото, медиите, а дори и политиците.


ХОРАТА

Най-големият губещ от зависимите медии е обществото. Свободата на изразяване и плурализма на медиите са гарант за демокрацията, за спазването на правата на хората, за защита на обществения интерес. А това е свързано и с конкретни неща като по-малко корупция, повече работни места, повече законност и ефективна съдебна система и др.  А колко граждани излязоха да подкрепят медиите в протеста им пред МС преди седмица-две? Колко хора се замислиха, че независимите медии всъщност са естественият механизъм на гражданското общество срещу диктатурата и партокрацията?

МЕДИИТЕ

Губещи и обезличени. По принуда или по собствена воля. И след толкова политически и икономически натиск и овладяване на механизмите за контрол – цензурата върху журналиста се превърна в автоцензура. Заличаването на неудобните журналисти доведе до обезличаване на професията. И ако трябва използваме изказвания на самите журналисти, цитирани в доклад на Фондация „Медийна демокрация“ излязъл преди дни, мисленето „Ще гледам по-кротичко,.. няма много да стърча“ доведе до ситуацията: „Не казвам какво работя. Срамувам се понякога…“, „Гледа се на нас като стока, която се купува“. Медиите – по заръка, а и на собствен ход, забравиха ролята си на „куче пазач на обществото“ и превърнаха в глашатаи на властта. При това – почти всички. И в резултат – загубиха доверието и подкрепата на хората.

ПОЛИТИЦИТЕ

Всъщност, макар и да изглежда, че политиците имат най-много полза от контрола върху медиите и информирането на обществеността, това всъщност невинаги е така. Историята помни много случаи, в които политиците бързо стават мишена на медийния линч. Дали защото вече са в опозиция, дали от вътрешнопартийни борби или междуполитически обстрелвания. И всеки политик – министър, депутат, кмет, партиен функционер, е заложник. С  името си, с бъдещето си, с капиталите си, със свободата си. И в една несвободна медийна среда – към кого да се обърнеш, кого да алармираш?

Тангото – две крачки напред, една назад. Или една напред и много, много назад – точно както са отношенията на медиите и властта у нас. Протестът на журналистите пред МС преди седмица беше точно това – крачка напред. Но ще последва ли още една? Ще се опитаме ли да влезем отново в правилния ритъм, да отстояваме принципите на независима журналистика? Или отново, с фалшиви стъпки ще продължим имитацията на демокрация …

А нали помните … от това губим всички.

 

 

 

Докладите можете да прочетете от:

Асоциацията на европейските журналисти – България „Голямото завръщане на политическия натиск“ /2017 г.-Годишно изследване за свободата на словото в България/, http://www.aej-bulgaria.org/wp-content/uploads/2017/10/Голямото-завръщане-на-политическия-настик-2017.pdf

Фондация „Медийна демокрация“ и АЕЖ Да бъдеш журналист: състояние на професиятаДа бъдеш журналист: състояние на професията„Да бъдеш журналист: състояние на професията“, http://fmd.bg/wp-content/uploads/2017/10/JournalistProfessionBG2017.pdf

Репортери без граници, 2017 World Press Freedom Index, https://rsf.org/en/ranking/2017