Неуспешни реклами – 5 съвета как да превърнем дефекта в ефект

Неуспешни реклами – 5 съвета как да превърнем дефекта в ефект

 

Няма лоша реклама – в това са сигурни всички маркетинг специалисти. За сметка на това обаче съществуват реклами, излъчени в неподходящия момент, създадени от неправилните хора и откровено въздействащи ни с обратното на желания от рекламистите ефект.

При визуалното въздействие, на което главно залагат фирмите, има много тънки моменти, които могат да провалят цялата идея, като лошите монтаж и  музика, зле изиграните „роли“ на актьорите, неясното послание.

Нерядко, дори участието на известни личности не може да възпре общественото недоволство към брандовете. Така според някои онлайн класации за най-зле изпълнени реклами за 2017 се нарежда любимата на много актриса Jennifer Aniston със своето участие в рекламата на Smartwater, където тя поднася на празнична трапеза минералната вода.

Кой може да забрави и така мразената в онлайн пространството реклама на Пепси, в която супермодела Kendall Jenner се „бореше“ с протестите, диксриманацията и омразата с кенче от газираната напитка. (според BBC News)

За радост, при подобни случаи, на помощ идва PR-ът като естествено продължение на всяка успешна (и не толкова) промоутинг кампания. Благодарение на богатия му инструментариум за постигане на желаните цели, той може да превърне и най-несполучливата реклама в запомнящ се момент за компанията.

Предлагаме ви няколко идеи как дефектът да бъде превърнат в ефект:

  1. Запазете самообладание

Опитайте се да погледнете на ситуацията от друга страна, поставете се на мястото на потребителите. Проверете какви са размерите на щетите, нанесени от провалената кампания на рекламодателите. По този начин, ще придобиете по-ясна представа са сериозността на ситуацията. Съставянето на план за бъдещи действия ще бъде от първа необходимост.

  1. Възползвайте се от момента

Умелият пиар специалист ще използва минутите слава, в които кампанията е основна тема сред хората и ще се качи на гребена на вълната. Подобен момент е колкото кризисен, толкова и подходящ за промяна на имиджа. В известен смисъл е редно да погледнем на нещата от хубавата страна – рекламата все пак е откраднала вниманието на обществото.

      3. Make it clear!
Често, главната причина за неуспех в маркетинга се поражда от неправилно предадените и/или възприети съобщения. В подобни кризисни ситуации методът на мълчанието се счита най-често за неуспешен. Важно е константо да информирате както клиентите си, така и потребителите случващото се. Добре е да бъде изготвено публично изявление, в което брандът да обясни своите истински намерения и да прекрати всякакви противоречиви мнения по темата. Всяка история има повече от една страна – споделете своята.

Ето как го постъпиха Пепси след гореспоменатата комуникационна криза. Те използваха социалните мрежи, за да поднесат своите извинения.

  1. Приемете ситуацията от забавната страна

Осъзнайте, че краят на света не е настъпил, а това е просто дребна пречка по пътя към успеха. Много организации избират следната тактика – поглеждат на своя пропуск от хумористична гледна точка. По този начин вие показвате, че сте по-силни от случилото се. Важно е да умеете да се засмеете на грешките си, за да потвърдите, че те не са ваши слабости, а възможности за усъвършенстване. И все пак не е зле да си вземете поука и да се научите да предвиждате фаталните моменти.

  1. Завърнете се „на сцената“

Подготвянето на нов проект е най-важният ход. Той трябва да бъде толкова зашеметяващ, че да изтрие предишните спомени на публиката за гафа. Брилянтен пример за това са Samsung, които през изминалата година станаха известни с проблемния Galaxy Note 7, който бе забранен на борда на много авиокомпании. За да изчистят своето опетнено реноме, от гиганта раздадоха на пасажерите на полет Iberia 051 по една бройка от най-новия модел Galaxy Note с думите „Преди година, ние ви карахме да ги изключите. Днес ви приветстваме на борда.“