2018 – Годината на инфлуенсър маркетинга

2018 – Годината на инфлуенсър маркетинга

С всяка година инфлуенсър кампаниите се утвърждават все повече като важен елемент в маркетинговия микс. Но какво всъщност представлява инфлуенсър маркетингът?

Накратко – идеята за наемане на представително лице, което промотира даден продукт или услуга. Да, тази идея далеч не е нова. Но докато доскоро тази задача беше извършвана от известни личности – спортисти, актьори и изпълнители, то днес много брандове разчитат на популярни личности от онлайн пространството. От няколко години все повече известни блогъри и влогъри се превръщат в посланици на брандове в различни сфери като мода, козметика, хранителен, автомобилен бизнес и др.

 

Инфлуенсър маркетингът има много предимства, някои от които са следните:

  1. Помага за изграждането на доверие и прадоподобност
  2. Създава интересно и разнообразно съдържание
  3. Повишава авторитетността на бранда
  4. Достига до правилната таргет аудитория
  5. Води до по-висока възвращаемост на инвестициите

 

 

Инфлуенсър маркетингът става все по-популярен.

Това, което го прави уникален днес, е именно присъствието на социалните мрежи. Това е начин, по който компаниите могат да се свържат с потребителите си по автентичен начин. По-ниската гледаемост на традиционните медии и зачестилата употреба на всякакви видове Ad Blocker софтуери допълнително го утвърждават като стабилен маркетингов подход. По всичко личи, че тези тенденция не само ще продължи, но и ще се засили през 2018г.

 

През следваща година обаче неминуемо ще настъпят някои тенденциозни промени:

  1. Връзките между инфлуенсъри и брандове ще стават по-дългосрочни. Днес повече брандове използват възможностите на инфлуенсър маркетинга, както и повече инфлуенсъри се превръщат в представители на бранда. Пазарът е достигал такова ниво, на което краткосрочните кампании вече не биха дали резултат. Вместо подготвянето на едномесечни кампании, брандовете могат да се съсредоточат върху планирането на цялостни годишни комуникационни кампании с полезно съдържание. Днес потребителите търсят лоялност към бранда. За постигане на ефективност е необходимо изграждането на дългосрочно партьорство между инфлуенсър и бранд.

 

  1. Интеграция и кросмедийност. Докато в началото инфлуенсър маркетингът е бил още един начин за отразяване на бранда, то сега нещата не стоят така. Днес експертите го интегрират в цялостните си медийни кампании и активности, което увеличава в пъти ефективността им. В допълнение на доставяне на таргетирана осведоменост и engagement за бранда, днес инфлуенсър маркетингът може да доведе и до други позитиви, като: ретаргетинг стратегии, онлайн продажби, събитийно отразяване и др. През 2018 тази тенденция допълнително ще се засили.

 

  1. Влиянието на микро инфлуенсърите ще се увеличи. Те ще се превърнат в целеви за компании, които целят engagement с потребителите. Въпреки, че микро инфлуенсърите имат далеч по-малко последователи, проучвания върху пазара показват, че взаимодействието на потребителите с тях е много по-високо. Понеже те имат по-малка фен база, се възприемат като автентични източници на информация и препоръки. За сравнение: инфлуенсър, който има по-малко от 5 000 последователи има средно ниво на engagement от 9,6%. Но ако феновете му се увеличат над този брой, взаимодействието пада рязко на 3,3%.

 

  1. Прозрачност на взаимотношенията. През 2018г. допълнително ще се утвърди правилото всички инфлуенсър кампании да бъдат с прозрачен произход. Със засилването на платеното онлайн съдържание и фейк новините, потребителите стават все по-предпазливи. По тази причина кампаниите с неприкрито брандирано съдържание и искреност в посланието си, ще бъдат успешни. Останалите – не. Даже напротив – съмнителни инфлуенсър кампании може да навредят на репутацията на бранда. Просто е – ако си инфлуенсър и рекламираш продукт, заяви го, а не го прикривай. Платформите Instagram и Facebook предлагат допълнителни опции за означаването на branded content. Но дори кратък текст или хаштаг може да свърши работа.

 

Искра Дамянова