„Не“ е новото „Да“

„Не“ е новото „Да“

Внимание! Този текст е със силно хумористичен характер!

Харесвам милите хора. Всички ги харесват. И най-вече всички се опитваме да бъдем приятни и вежливи. Но от няколко години стана тренд да казваме „ДА“ на всичко. Няма как да не сте чували за предизвикателствата, в които хората се съгласяват с всяка идея. Това е успешна стратегия, която може да помогне на човек да излезе извън зоната си на комфорт, но едновременно ограбва времето му. Понякога човек има нужда от време за себе си и за заниманията, които намира за приятни.

По тази причина често се налага да казваме „НЕ“ на:

 • Досадните съседи
 • Неприятни срещи
 • Непосилни задачи в личния ни живот, или просто когато майка ти те помоли да разходиш кучето

Но защо е толкова трудно да кажеш „НЕ“, след като това е само дума? След като доста пъти попаднах в капана на „вечно съгласяващия‘‘ се човек, се замислих защо се опитваме да угодим на света. Това е трудно понякога, заради притеснението, че може евентуално да обидим или огорчим някого.

По тази причина аз ви предлагам няколко варианта за мек отказ, или списък с начини, чрез които можем да се научим да казваме „НЕ“ без угризения:

 1. Съжалявам, заета съм.
 2. С удоволствие, но графикът ми е препълнен.
 3. Вече съм заета.
 4. Това няма да се получи при мен.
 5. Звучи забавно, но не съм свободна.
 6. Може би следващия път.
 7. Не мисля, че съм правилния човек за тази работа.
 8. Иска ми се да мога, но просто не ми е възможно.
 9. Съжалявам, не мога да ти помогна този път.
 10. Оценявам времето ти, но ще пропусна.
 11. Нека да помисля за това, но вероятно ще те разочаровам с отговора си.
 12. Благодаря, че сте се сетили за мен. Иска ми се да имах възможността, но ще ходя на кино.
 13. Не искам да се съглася и да те разочаровам.
 14. Попитай ме друг път. Или недей.

Освен това може да използвате и прости фрази като:

 1. Не.
 2. Не този месец/година/ живот.

Забележка: Не се отнася за професионалния живот! Никак не е препоръчително да казвате това на шефа си.

Отрицателният отговор не означава, че сме груби, егоистични или невъзпитани. Най – лесният начин да се откажем от угризенията, е да научим от къде произтичат те. Помните ли колко беше лесно да отказваме като малки? Защо това се превръща в трудност с напредването на времето? С порасването ни учат, че отказът е неправилен и неподходящ. Да откажеш на родител, учител или възрастен подлежи на упрек или наказание, а да отговориш с послушно „да“ е повод за поощрение. За съжаление все още се осланяме на детските си възприятия с риск да казваме „не“ повече на себе си.

Сега, след като сме възрастни, способни да правим собствени избори и да правим ясна разлика между правилно и грешно, е особено важно да успяваме да сложим ясни граници между това, което е здравословно за нас. Времето е ограничен ресурс, към който трябва да се отнасяме с отговорност. Един грациозен негативен отговор може в последствие да се окаже полезен. Може да запълните спестеното време с полезни занимания и самоосъвършенстване. Затова – кажете „ДА“ на себе си!

 

Александра Стоянова