Как дигиталната среда се трансформира от генерация Z

Как дигиталната среда се трансформира от генерация Z

Всяко поколение има своите особености – от baby boomer-ите, до милениълите и последната вълна – генерация Z. Въпреки, че толкова голяма част от населението не може да се обедини под общ знаменател, може да се намерят някои особености на поведението, които се забелязват в групи от хора на една и съща възраст. Те са свързани с времето, в което са отраснали и средата, която ги е заобикаляла.

 

Кои са генерация Z и защо това трябва да има значение за нас?

Генерация Z са всички родени от 1995 до 2010 година – тоест лица между 9 и 24 години. Основната характеристика на това поколение е, че те са отраснали в ерата на информацията, т.н. digital native. В резултат на това те са по-склонни да влияят на дигиталната среда и да променят тенденциите ѝ.

Представяме ви някои от начините, по които генерация Z променя пейзажа на социалните мрежи.

 

  1. Визуално съдържание

Предвид, че почти една трета от световното население има профил във Facebook, е трудно да си представим, че цяло поколение, може целенасочено да го избягва. Генерация Z обаче предпочита консумацията на визуално съдържание в социалните медии, отколкото директна комуникация, за която предишните поколения използват мрежата. Само 10% от потребителите във Facebook са под 24 години. Да не забравяме и друг важен факт – всяко следващо поколение няма интерес към каналите, които неговите родители предпочитат.

От трите основни социални платформи (Facebook, Twitter и Instagram), Instagram е категоричният победител сред генерация Z. Тази тенденция допринася за всеобщата промяна към по-визуално ориентирана онлайн среда.  Mного силен играч сред поколение Z е YouTube. Но за разлика от милениълите, новата генерация използва мрежата не за музика, а главно за информационни и образователни видеа.

 

  1. Инфлуенсъри срещу знаменитости

Генерация Z е много по-вероятно да бъде повлияна от популярни блогъри в социалните мрежи, отколкото от известни личности, като актьори или певци. Към групата на инфлуенсърите може да се причисли всеки – от модни и лайфстайл блогъри до кулинари и фотографи. За разлика от знаменитостите, те имат по-малка, но и много по-ангажирана със съдържанието им база от последователи. По този начин те образуват по-близки връзки с тяхната последователска база и често се възприемат като по-надежден и откровен източник на информация.

 

  1. По-голям брой дигитални платформи

Освен типа съдържание, друга разлика между двете групи потребители се свежда до това как и къде всъщност консумират информацията. За сравнение, продължителността на вниманието на милениълите е 12 секунди, а на новото поколение – само 8 секунди! Но генерация Z не само има по-ниска средна продължителност на вниманието, а и жонглира между повече дигитални платформи. Средно милениълите използват около 3 социални мрежи по едно и също време, докато Z – цели 5!

45% от генерация Z използва Instagram за откриване на нови брандове. След това те са двойно по-склонни да отскочат в YouTube, за да потърсят повече информация за открития продукт. А когато вземат решение да закупят продукта, те най-често споделят отзивите си в Snapchat или Instagram Stories.

 

Големите корпорации осъзнават важността на всяка генерация и отделят ресурс в изследването ѝ, когато нейния консуматорски потенциал узрее. А в конкретния случай – т. нар. генерация Z вече навлиза в работната сила. В резултат на това тяхната потребителска способност в момента се оценява някъде между 29 млрд. щ. долара и 143 млрд. щ. долара и нараства с всеки изминал ден. До 2020 г. генерация Z ще представлява 40% от всички консуматори в САЩ.

 

 

Източник: Adweek

Автор: Искра Дамянова