PR тенденции през 2020 година – част първа

PR тенденции през 2020 година – част първа

 

През 2020 г. ни очакват вълнуващи PR тенденции, които със сигурност заслужават вниманието ни. В нашата бързоразвиваща се сфера последните технологии непрестанно ни вдъхновяват за иновативни кампании, а предстоящите трендове ни дават поле за безкрайна креативна изява.

В първата част на нашата статия ще ви представим част от фаворитите ни сред трендовете за тази година, а именно:

 

  1. Микро – инфлуенсъри

 

В работата си и интернет пространството непрестанно се сблъскваме с лидери на мнение, имащи стотици хиляди или милиони последователи, но дали те ще имат влияние и през 2020 г.?

Въпреки популярността им и многобройните успешно реализирани кампании с тяхно участие, агенциите започнаха да осъзнават, че всъщност микро инфлуенсърите имат по-дълбока връзка с феновете си и генерират по-голяма ангажираност. Именно затова те намират мястото си сред PR тенденциите за тази година.

По-малката аудитория от фенове означава по-реализуем и по-успешен контакт с нея и лична интеракция на всекидневна база. При тях ангажирането е по-високо, защото лидерът на мнение има възможност да общува с последователите си по-често и да отговаря по-бързо на коментари и съобщения.

Друг фактор, влияещ на успеваемостта на кампании с микро-инфлуенсъри, е това, че потребителите вярват все по-малко на celebrity и макро-инфлуенсъри, защото виждат постоянно платено съдържание в техните канали. Доверието намалява поради факта, че публиката започна да се замисля дали те всъщност използват продуктите, които рекламират, и искрено ли ги препоръчват.

 

  1. Статии – списъци

 

През 2020 г. ще виждаме по-често статии тип списък (listicle), интегрирани в PR стратегиите. Те ще набират все по-голяма популярност, защото потребителите отделят малко време в четене на текстове и са по-склонни да прочетат докрай краткия пред дългия.

Читателите имат склонност да сканират текста за основни точки и да се отегчават само след няколко минути.  Поради тази причина списъците са подходящ и успешен формат на писане, защото в тях информацията е синтезирана и разграфена, което я прави лесно и бързо четима.

Грабването на вниманието на потребителите с кратко и интересно съдържание е PR тенденция, която ще преобладава през 2020 г., а ние със сигурност ще я интегрираме в работата си.

 

  1. Повишена точност, прозрачност и автентичност 

 

Публиката става все по-предпазлива, когато стане въпрос за информацията и съдържанието, което консумира, и ще очаква по-голяма точност, прозрачност и автентичност. Поради тази причина честните и искрени текстове са една от основните PR тенденции и през тази година.

За да изградим успешно доверие с аудиторията ни, трябва да работим тясно с нашите клиенти, за да гарантираме, че информацията, която предоставяме, ги представя по достоверен начин. Доверието ще бъде все по-голям фактор за успеха на един бизнес и връзката му с публиката.

 

Годишните PR тенденции за 2020-а ще отворят нови врати за нашата сфера, а ние вече имаме вълнуващи идеи как да ги имплементираме. Стремежът ни да подобряваме непрестанно работата и уменията си гарантира надхвърлящи очакванията резултати. А крайната цел? Да свързваме различни светове!

Следете сайта и социалните ни мрежи за втората част на статията, в която ще ви представим останалите ни фаворити сред тенденциите за тази година.

 

Магдалена Пенева