Блог

Lost in Information

Lost in Information

Пандемията на коронавируса завъртя репликата „Дай линк“ с невиждана ярост в историята на онлайн общуването ни. Дори и колеги – журналисти много повече от преди поставят ребром въпроса за източника. И причините не са само заради прекия път в морето от информация.
 • Дай линк – защото трябва да проверя източника ти.
 • Дай линк – защото искам да видя в детайли фактите и аз.
 • Дай линк – защото сега всичко се мени за секунди.
 • Дай линк – защото трябва да си обясниш как устните разпореждания днес са по-актуални от писмените заповеди вчера.
 • Дай линк – защото вариациите на цитата може да нямат и обща дума с казаното.
 • Дай линк – защото и достоверните източници могат да бъркат неволно.
 • Дай линк – защото не е ясно дали авторитети не бъркат волно.
 • Дай линк – защото днес манипулацията и интерпретацията са по-конвертируеми от фактите. Защото днес, в морето от информация, дезинформацията е като солта – има я навсякъде, в големи количества и най-често остава невидима за очите.
Новините ни заливат, свърхинформацията ни потопява,  имаме директен достъп до голяма част от световното знание… и в резултат – сме по-малко информирани за реалността, знаем по-малко истински факти, чуваме по-малко различни гледни точки и почти не вярваме в истината. Социалното ни умение за четене с разбиране отстъпва място на безкритичната консумация. Доверието в информацията се заменя от крайности – или потъваме в новинарската матрица, или отхвърляме всичко, убедени, че това е конспирация, или яхваме алтернативна линия, употребени за неясно чии цели. А сега дори прекарваме многократно повече време да се осведомяваме. Само през март в Италия, Фейсбук отбелязва 70% ръст в употребата на приложенията си. Но дали след края на изолацията, след толкова време прекарано в сайтове, в социални мрежи и форуми, ще сме станали по-информирани? Дали ще сме натрупали повече знания, интелигентност, умения?   Марина Кирова
PR тенденции през 2020 година – част първа

PR тенденции през 2020 година – част първа

  През 2020 г. ни очакват вълнуващи PR тенденции, които със сигурност заслужават вниманието ни. В нашата бързоразвиваща се сфера последните технологии непрестанно ни вдъхновяват за иновативни кампании, а предстоящите трендове ни дават поле за безкрайна креативна изява. В първата част на нашата статия ще ви представим част от фаворитите ни сред трендовете за тази година, а именно:  
 1. Микро – инфлуенсъри

  В работата си и интернет пространството непрестанно се сблъскваме с лидери на мнение, имащи стотици хиляди или милиони последователи, но дали те ще имат влияние и през 2020 г.? Въпреки популярността им и многобройните успешно реализирани кампании с тяхно участие, агенциите започнаха да осъзнават, че всъщност микро инфлуенсърите имат по-дълбока връзка с феновете си и генерират по-голяма ангажираност. Именно затова те намират мястото си сред PR тенденциите за тази година. По-малката аудитория от фенове означава по-реализуем и по-успешен контакт с нея и лична интеракция на всекидневна база. При тях ангажирането е по-високо, защото лидерът на мнение има възможност да общува с последователите си по-често и да отговаря по-бързо на коментари и съобщения. Друг фактор, влияещ на успеваемостта на кампании с микро-инфлуенсъри, е това, че потребителите вярват все по-малко на celebrity и макро-инфлуенсъри, защото виждат постоянно платено съдържание в техните канали. Доверието намалява поради факта, че публиката започна да се замисля дали те всъщност използват продуктите, които рекламират, и искрено ли ги препоръчват.  
 1. Статии – списъци

  През 2020 г. ще виждаме по-често статии тип списък (listicle), интегрирани в PR стратегиите. Те ще набират все по-голяма популярност, защото потребителите отделят малко време в четене на текстове и са по-склонни да прочетат докрай краткия пред дългия. Читателите имат склонност да сканират текста за основни точки и да се отегчават само след няколко минути.  Поради тази причина списъците са подходящ и успешен формат на писане, защото в тях информацията е синтезирана и разграфена, което я прави лесно и бързо четима. Грабването на вниманието на потребителите с кратко и интересно съдържание е PR тенденция, която ще преобладава през 2020 г., а ние със сигурност ще я интегрираме в работата си.  
 1. Повишена точност, прозрачност и автентичност 

  Публиката става все по-предпазлива, когато стане въпрос за информацията и съдържанието, което консумира, и ще очаква по-голяма точност, прозрачност и автентичност. Поради тази причина честните и искрени текстове са една от основните PR тенденции и през тази година. За да изградим успешно доверие с аудиторията ни, трябва да работим тясно с нашите клиенти, за да гарантираме, че информацията, която предоставяме, ги представя по достоверен начин. Доверието ще бъде все по-голям фактор за успеха на един бизнес и връзката му с публиката.   Годишните PR тенденции за 2020-а ще отворят нови врати за нашата сфера, а ние вече имаме вълнуващи идеи как да ги имплементираме. Стремежът ни да подобряваме непрестанно работата и уменията си гарантира надхвърлящи очакванията резултати. А крайната цел? Да свързваме различни светове! Следете сайта и социалните ни мрежи за втората част на статията, в която ще ви представим останалите ни фаворити сред тенденциите за тази година.   Магдалена Пенева
„Не“ е новото „Да“

„Не“ е новото „Да“

Внимание! Този текст е със силно хумористичен характер!

Харесвам милите хора. Всички ги харесват. И най-вече всички се опитваме да бъдем приятни и вежливи. Но от няколко години стана тренд да казваме „ДА“ на всичко. Няма как да не сте чували за предизвикателствата, в които хората се съгласяват с всяка идея. Това е успешна стратегия, която може да помогне на човек да излезе извън зоната си на комфорт, но едновременно ограбва времето му. Понякога човек има нужда от време за себе си и за заниманията, които намира за приятни.

По тази причина често се налага да казваме „НЕ“ на:
 • Досадните съседи
 • Неприятни срещи
 • Непосилни задачи в личния ни живот, или просто когато майка ти те помоли да разходиш кучето
Но защо е толкова трудно да кажеш „НЕ“, след като това е само дума? След като доста пъти попаднах в капана на „вечно съгласяващия‘‘ се човек, се замислих защо се опитваме да угодим на света. Това е трудно понякога, заради притеснението, че може евентуално да обидим или огорчим някого. По тази причина аз ви предлагам няколко варианта за мек отказ, или списък с начини, чрез които можем да се научим да казваме „НЕ“ без угризения:
 1. Съжалявам, заета съм.
 2. С удоволствие, но графикът ми е препълнен.
 3. Вече съм заета.
 4. Това няма да се получи при мен.
 5. Звучи забавно, но не съм свободна.
 6. Може би следващия път.
 7. Не мисля, че съм правилния човек за тази работа.
 8. Иска ми се да мога, но просто не ми е възможно.
 9. Съжалявам, не мога да ти помогна този път.
 10. Оценявам времето ти, но ще пропусна.
 11. Нека да помисля за това, но вероятно ще те разочаровам с отговора си.
 12. Благодаря, че сте се сетили за мен. Иска ми се да имах възможността, но ще ходя на кино.
 13. Не искам да се съглася и да те разочаровам.
 14. Попитай ме друг път. Или недей.
Освен това може да използвате и прости фрази като:
 1. Не.
 2. Не този месец/година/ живот.
Забележка: Не се отнася за професионалния живот! Никак не е препоръчително да казвате това на шефа си. Отрицателният отговор не означава, че сме груби, егоистични или невъзпитани. Най – лесният начин да се откажем от угризенията, е да научим от къде произтичат те. Помните ли колко беше лесно да отказваме като малки? Защо това се превръща в трудност с напредването на времето? С порасването ни учат, че отказът е неправилен и неподходящ. Да откажеш на родител, учител или възрастен подлежи на упрек или наказание, а да отговориш с послушно „да“ е повод за поощрение. За съжаление все още се осланяме на детските си възприятия с риск да казваме „не“ повече на себе си. Сега, след като сме възрастни, способни да правим собствени избори и да правим ясна разлика между правилно и грешно, е особено важно да успяваме да сложим ясни граници между това, което е здравословно за нас. Времето е ограничен ресурс, към който трябва да се отнасяме с отговорност. Един грациозен негативен отговор може в последствие да се окаже полезен. Може да запълните спестеното време с полезни занимания и самоосъвършенстване. Затова – кажете „ДА“ на себе си!   Александра Стоянова
2018 – Годината на инфлуенсър маркетинга

2018 – Годината на инфлуенсър маркетинга

С всяка година инфлуенсър кампаниите се утвърждават все повече като важен елемент в маркетинговия микс. Но какво всъщност представлява инфлуенсър маркетингът? Накратко – идеята за наемане на представително лице, което промотира даден продукт или услуга. Да, тази идея далеч не е нова. Но докато доскоро тази задача беше извършвана от известни личности – спортисти, актьори и изпълнители, то днес много брандове разчитат на популярни личности от онлайн пространството. От няколко години все повече известни блогъри и влогъри се превръщат в посланици на брандове в различни сфери като мода, козметика, хранителен, автомобилен бизнес и др.   Инфлуенсър маркетингът има много предимства, някои от които са следните:
 1. Помага за изграждането на доверие и прадоподобност
 2. Създава интересно и разнообразно съдържание
 3. Повишава авторитетността на бранда
 4. Достига до правилната таргет аудитория
 5. Води до по-висока възвращаемост на инвестициите
  [gallery size="medium" link="none" ids="1949,1956,1951"]   Инфлуенсър маркетингът става все по-популярен. Това, което го прави уникален днес, е именно присъствието на социалните мрежи. Това е начин, по който компаниите могат да се свържат с потребителите си по автентичен начин. По-ниската гледаемост на традиционните медии и зачестилата употреба на всякакви видове Ad Blocker софтуери допълнително го утвърждават като стабилен маркетингов подход. По всичко личи, че тези тенденция не само ще продължи, но и ще се засили през 2018г.   През следваща година обаче неминуемо ще настъпят някои тенденциозни промени:
 1. Връзките между инфлуенсъри и брандове ще стават по-дългосрочни. Днес повече брандове използват възможностите на инфлуенсър маркетинга, както и повече инфлуенсъри се превръщат в представители на бранда. Пазарът е достигал такова ниво, на което краткосрочните кампании вече не биха дали резултат. Вместо подготвянето на едномесечни кампании, брандовете могат да се съсредоточат върху планирането на цялостни годишни комуникационни кампании с полезно съдържание. Днес потребителите търсят лоялност към бранда. За постигане на ефективност е необходимо изграждането на дългосрочно партьорство между инфлуенсър и бранд.
 
 1. Интеграция и кросмедийност. Докато в началото инфлуенсър маркетингът е бил още един начин за отразяване на бранда, то сега нещата не стоят така. Днес експертите го интегрират в цялостните си медийни кампании и активности, което увеличава в пъти ефективността им. В допълнение на доставяне на таргетирана осведоменост и engagement за бранда, днес инфлуенсър маркетингът може да доведе и до други позитиви, като: ретаргетинг стратегии, онлайн продажби, събитийно отразяване и др. През 2018 тази тенденция допълнително ще се засили.
 
 1. Влиянието на микро инфлуенсърите ще се увеличи. Те ще се превърнат в целеви за компании, които целят engagement с потребителите. Въпреки, че микро инфлуенсърите имат далеч по-малко последователи, проучвания върху пазара показват, че взаимодействието на потребителите с тях е много по-високо. Понеже те имат по-малка фен база, се възприемат като автентични източници на информация и препоръки. За сравнение: инфлуенсър, който има по-малко от 5 000 последователи има средно ниво на engagement от 9,6%. Но ако феновете му се увеличат над този брой, взаимодействието пада рязко на 3,3%.
 
 1. Прозрачност на взаимотношенията. През 2018г. допълнително ще се утвърди правилото всички инфлуенсър кампании да бъдат с прозрачен произход. Със засилването на платеното онлайн съдържание и фейк новините, потребителите стават все по-предпазливи. По тази причина кампаниите с неприкрито брандирано съдържание и искреност в посланието си, ще бъдат успешни. Останалите - не. Даже напротив - съмнителни инфлуенсър кампании може да навредят на репутацията на бранда. Просто е – ако си инфлуенсър и рекламираш продукт, заяви го, а не го прикривай. Платформите Instagram и Facebook предлагат допълнителни опции за означаването на branded content. Но дори кратък текст или хаштаг може да свърши работа.
  Искра Дамянова
Неуспешни реклами – 5 съвета как да превърнем дефекта в ефект

Неуспешни реклами – 5 съвета как да превърнем дефекта в ефект

  Няма лоша реклама – в това са сигурни всички маркетинг специалисти. За сметка на това обаче съществуват реклами, излъчени в неподходящия момент, създадени от неправилните хора и откровено въздействащи ни с обратното на желания от рекламистите ефект. При визуалното въздействие, на което главно залагат фирмите, има много тънки моменти, които могат да провалят цялата идея, като лошите монтаж и  музика, зле изиграните „роли“ на актьорите, неясното послание. Нерядко, дори участието на известни личности не може да възпре общественото недоволство към брандовете. Така според някои онлайн класации за най-зле изпълнени реклами за 2017 се нарежда любимата на много актриса Jennifer Aniston със своето участие в рекламата на Smartwater, където тя поднася на празнична трапеза минералната вода. Кой може да забрави и така мразената в онлайн пространството реклама на Пепси, в която супермодела Kendall Jenner се „бореше“ с протестите, диксриманацията и омразата с кенче от газираната напитка. (според BBC News) За радост, при подобни случаи, на помощ идва PR-ът като естествено продължение на всяка успешна (и не толкова) промоутинг кампания. Благодарение на богатия му инструментариум за постигане на желаните цели, той може да превърне и най-несполучливата реклама в запомнящ се момент за компанията. Предлагаме ви няколко идеи как дефектът да бъде превърнат в ефект:
 1. Запазете самообладание
Опитайте се да погледнете на ситуацията от друга страна, поставете се на мястото на потребителите. Проверете какви са размерите на щетите, нанесени от провалената кампания на рекламодателите. По този начин, ще придобиете по-ясна представа са сериозността на ситуацията. Съставянето на план за бъдещи действия ще бъде от първа необходимост.
 1. Възползвайте се от момента
Умелият пиар специалист ще използва минутите слава, в които кампанията е основна тема сред хората и ще се качи на гребена на вълната. Подобен момент е колкото кризисен, толкова и подходящ за промяна на имиджа. В известен смисъл е редно да погледнем на нещата от хубавата страна – рекламата все пак е откраднала вниманието на обществото.       3. Make it clear! Често, главната причина за неуспех в маркетинга се поражда от неправилно предадените и/или възприети съобщения. В подобни кризисни ситуации методът на мълчанието се счита най-често за неуспешен. Важно е константо да информирате както клиентите си, така и потребителите случващото се. Добре е да бъде изготвено публично изявление, в което брандът да обясни своите истински намерения и да прекрати всякакви противоречиви мнения по темата. Всяка история има повече от една страна – споделете своята. Ето как го постъпиха Пепси след гореспоменатата комуникационна криза. Те използваха социалните мрежи, за да поднесат своите извинения.
 1. Приемете ситуацията от забавната страна
Осъзнайте, че краят на света не е настъпил, а това е просто дребна пречка по пътя към успеха. Много организации избират следната тактика – поглеждат на своя пропуск от хумористична гледна точка. По този начин вие показвате, че сте по-силни от случилото се. Важно е да умеете да се засмеете на грешките си, за да потвърдите, че те не са ваши слабости, а възможности за усъвършенстване. И все пак не е зле да си вземете поука и да се научите да предвиждате фаталните моменти.
 1. Завърнете се „на сцената“
Подготвянето на нов проект е най-важният ход. Той трябва да бъде толкова зашеметяващ, че да изтрие предишните спомени на публиката за гафа. Брилянтен пример за това са Samsung, които през изминалата година станаха известни с проблемния Galaxy Note 7, който бе забранен на борда на много авиокомпании. За да изчистят своето опетнено реноме, от гиганта раздадоха на пасажерите на полет Iberia 051 по една бройка от най-новия модел Galaxy Note с думите „Преди година, ние ви карахме да ги изключите. Днес ви приветстваме на борда.“